Resepi Pengat Pisang Ringkas Dan Sedap. Ikutkan saya memang suka masak resepi yang ringkas dan hari ini dapat hasilkan resepi yang ringkas-ringkas sahaja. Ada lebihan pisang di dapur, terus masak resepi pengat pisang. Sedap sungguh makan panas-panas..huhu. Buat anda yang ingin mencuba resepi pengat pisang ringkas, boleh baca panduan resepinya..
Resepi Pengat Pisang Ringkas Dan Sedap
Penyediaan bahan untuk memasak resepi ini memang ringkas dan gerenti sedap..huhu. Itu pun kalau anda ikut resepi dengan betul. Jadi, antara bahannya adalah..
Bahan-bahan
- 5 biji pisang (pisang nangka)
- 500ml santan
- 100gm biji sagu
- 200ml gula merah
- 100gm gula putih
- Secubit garam
- 2 helai daun pandan
- 300 ml air
Cara Masak Resepi Pengat Pisang
Langkah 1
Rendamkan biji sagu bersama air sehingga kembang
Langkah 2
Didihkan air dan masukkan biji sagu yang telah kembang bersama daun pandan sehingga sagu kembang berkilat
Langkah 3
Masukkan gula merah, gula putih dan santan serta secubit garam
Langkah 4
Akhir sekali masukkan pisang. Sebatikan rasa. Pengat pisang sedap sedia dihidangkan.
Selesai..
Sumber > klik sini
Video Masak Resepi Pengat Pisang
Semoga anda terhibur dan dapat belajari Resepi Pengat Pisang Ringkas Dan Sedap dengan awesome sekali..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan