Aneka Pilihan Resepi Menarik Di Sini

Selasa, 25 Julai 2017

Resepi Karipap Inti Banyak Kulit Ranggup


Resepi Karipap Inti Banyak Kulit Ranggup. Boleh katakan karipap makanan tradisional dulu dan kini, semua bangsa dan agama di Malaysia mengemari kuih muih ini. Lebih-lebih lagi di tempat anda ada perniaga yang menjual Resepi Karipap yang inti banyak, lagi ranggup dan awesome..huhu. Jika susah nak ketemu karipap yang sedap, apa kata anda belajar sendiri Resepi Karipap tersebut..

Resepi Karipap Inti Banyak Kulit Ranggup

Resepi Karipap Inti Banyak Kulit Ranggup


Penyediaan bahan untuk memasak resepi ini memang ringkas dan gerenti sedap..huhu. Itu pun kalau anda ikut resepi dengan betul. Jadi, antara bahannya adalah..

Bahan untuk Inti (Semua bahan dikisar)
  • 6 biji kentang bersaiz besar - di potong dadu
  • 1 paket kecil kari daging - dikisar
  • 2 ulas bawang besar - dikisar
  • 2 ulas bawang putih - dikisar
  • Ikan bilis - ikut citarasa - dikisar
  • 5 batang daun sup (dipotong halus)
Cara Membuat Inti Karipap

Langkah 1
Semua bahan di atas dikisar kecuali daun sup dimasukkan setelah inti masak.
 

Langkah 2
Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang telah dikisar tadi.
 

Langkah 3
Masukkan sedikit garam dan gula ikut selera sendiri
 

Langkah 4
Setelah kentang empuk, masukkan daun sup dan kacaukan.
 

Langkah 5
Setelah sejuk, barulah digunakan. 


Bahan untuk kulit
  • 1 kilo tepung gandum
  • 4 sudu besar minyak masak (yang telah dipanaskan)
  • Sedikit air
  • Sedikit garam & gula

Cara membuat kulit karipap

Langkah 1

Semua bahan dicampur dan ketika minyak masak masih panas, uli tepung terus hingga menjadi doh. Jangan terlalu keras atau lembik, biarlah yang sederhana.
 

Sudah siap membuat semua itu, terus boleh dimasak..

Hidangkan..

Selesai..

Video Resepi Karipap 


 

Semoga anda terhibur dan dapat belajari Resepi Karipap dengan awesome sekali..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan