Resepi Udang Goreng Mentega Mudah Dan Ringkas. Antara udang besar dengan kecil ? Anda suka yang mana. Pastikan yang besar, kan..huhu. Macam saya la tapi udang besar ini harganya mahal. Jadi, beli yang kecil atau sederhana sudah okey.. huhu. Bagi anda yang ada simpanan udang di peti sejuk dan ingin memasak dengan ringkas. Boleh cuba Resepi Udang Goreng Mentega, In Sha Allah kena dengan selera..
Resepi Udang Goreng Mentega Mudah Dan Ringkas |
Resepi Udang Goreng Mentega Mudah Dan Ringkas
Penyediaan bahan untuk memasak resepi ini memang ringkas dan gerenti sedap..huhu. Itu pun kalau anda ikut resepi dengan betul. Jadi, antara bahannya adalah..
Bahan-bahan
- 500gm udang harimau - siang, belah belakang, cuci bersih dan toskan
- 4 biji telur saiz kecil
- 1/2 cawan susu segar
- 1 pokok daun / kari daun ketumbar - hiris
- 7 biji cili api - hiris
- Secubit garam
- Sedikit mentega
- Sedikit minyak masak
Cara Menyediakan Resepi Udang Goreng Mentega
Langkah 1
Goreng udang hingga bertukar warna dan ketepikan. Pukul telur dengan susu segar, ketepikan.
Langkah 2
Lebihan minyak tadi tambahkan dengan mentega.
Langkah 3
Bila mentega mencair dan panas, tumiskan cili api dan daun kari / ketumbar.
Langkah 4
Masukkan udang, kacau sebati dan masukkan pula campuran telur dan susu. Kacau sebati.
Langkah 5
Biarkan seketika di atas api dan bolehlah dihidangkan.
Selesai..
Sumber > klik sini
Resepi Udang Goreng Mentega Mudah Dan Ringkas |
Video Masak Resepi Udang Goreng Mentega
Semoga anda terhibur dan dapat belajari Resepi Udang Goreng Mentega dengan awesome sekali..
udang goreng mentega ni best kalau mkan dengan tom yam..
BalasPadam