Resepi Maggie Ketam Ringkas Dan Lazat. Bulan 10 ini antara bulan yang istimewa buat saya. Jadi, bawa keluarga makan-makan sikit untuk menyambut Ulang tahun perkahwinan dan menyambut hari jadi anak saya yang kedua tahun. Tiada la makan besar-besar hanya sepotong kek dan Maggie Ketam. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Lazatnya makan makanan seafood seperti ketam, udang, kupang dan sebagainya..
Akhirnya dapat juga makan Maggie Ketam ini..huhu..
![]() |
Resepi Maggie Ketam Ringkas Dan Lazat |
Resepi Maggie Ketam Ringkas Dan Lazat
Penyediaan bahan untuk memasak resepi ini memang ringkas dan gerenti sedap..huhu. Itu pun kalau anda ikut resepi dengan betul. Jadi, antara bahannya adalah..
Bahan-bahan
- Sebungkus maggi kari
- Ketam (cengkerang belakang bersihkan jangan dibuang)
- Sawi
- Cili merah
- Bawang merah (hiris)
- Bawang putih (hiris)
- Bahan pemekat kuah (blenderkan bawang merah sikit, bawang putih sikit dan udang)
- Sedikit cili boh (kalau rajin blendkan cili kering sikit)
- Telur
Cara Masak Resepi Maggie Ketam
Langkah 1
Tumiskan bahan pemekat kuah dan masukkan cili boh. Tumis sehingga naik bau dan pecah minyak.
Langkah 2
Tumis sekali bahan hiris untuk tambah rasa (kalau nak abaikan step ini pun tiada masalah) Masukkan cili merah yang dihiris..
Langkah 3
Sudah cantik dan sebati. Masukkan air dan masukkan ketam bersama cengkerang. Bila ketam sudah masak, angkat ketam dan ketepikan dulu..
Langkah 4
Rebus mee maggi dan masukkan perencah ke dalam kuah..
Langkah 5
Pecahkan telur dan biarkan masak (kalau nak kuning telur goyang, masukkan telur di akhir sekali). Biarkan mendidih..
Langkah 6
Masukkan sawi tapi jangan sampai layu sangat nanti tidak sedap dan khasiat pun sudah kurang.
Langkah 7
Perasakan dengan garam kalau masih kurang masin..
Langkah 8
selepas itu masukkan maggie dalam mangkuk, letakkan sekali ketam tersebut..
Langkah 9
Siap dan boleh dimakan..
Selesai..
Sumber > klik sini
Baca:
Semoga anda terhibur dan dapat belajari Resepi Maggie Ketam dengan awesome sekali..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan