Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi. Ada satu kedai makan di Paka pandai menyediakan Daging Salai Masak Lemak Cili Padi ini, masakannya memang sangat sedap. Saya selalu juga makan di kedainya kerana masakan tersebut. Jika anda menyukai makanan yang pedas, resepi ini antara yang harus anda pelajari. Di halaman ini juga dikongsikan cara menyediakan resepi ini..
Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi
Penyediaan bahan untuk memasak resepi ini memang ringkas dan gerenti sedap..huhu. Itu pun kalau anda ikut resepi dengan betul. Jadi, antara bahannya adalah..
Bahan-bahan
- 1 kg daging salai
- 15 biji belimbing buluh
- 4 batang serai dititik
- Semangkuk santan segar
- 3 keping asam gelugor
Bahan Kisar
- 4 ulas bawang merah
- Segenggam cili padi kampung (lebih pun boleh)
- 1 inci belacan
- 1 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
Cara Menyediakan Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi
Langkah 1
Masukkan kesemua bahan kisar kedalam periuk berserta daging salai dan renih sebentar sambil digaul dengan sudip
Langkah 2
Tuangkan santan kedalam periuk bersama serai dan asam keping. Sentiasa kacau
Langkah 3
Bubuh garam dan serbuk perasa jika suka
Langkah 4
Apabila mendidih, masukkan pula belimbing dan kacau rata. Masak diatas api perlahan sehingga belimbing lembut
Langkah 5
Siap dan boleh dihidangkan..
Selesai..
Sumber > klik sini
Video Masak Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi
Semoga anda terhibur dan dapat belajari Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi dengan awesome sekali..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan