Resepi Popia Ayam Cendawan Yang Ringkas. Pernahkah anda memakan popia berintikan ayam dan cendawan. Pastinya pernah, kan. Bagaimanakah rasa ? Mesti sedap dan ranggup,, kan..huhu. Adakah anda tahu cara untuk membuat resepi Popia Ayam Cendawan agak mudah berbanding dengan resepi-resepi lain. Jadi, saya kongsikan cara memasak resepi tersebut..
Resepi Popia Ayam Cendawan Yang Ringkas
Penyediaan bahan untuk memasak resepi ini memang ringkas dan gerenti sedap..huhu. Itu pun kalau anda ikut resepi dengan betul. Jadi, antara bahannya adalah..
Bahan-bahan
- 10 batang sosej dipotong-potong kecil
- 400 g ayam cincang atau ketulan ayam hiris kecil-kecil
- 1 tin cendawan butang dipotong nipis
- 1 batang carot dipotong memanjang nipis2
- 1 biji bawang besar dipotong dadu
- 5 ulas bawang putih dicincang halus
- 2 tin cream of chicken @ cream of mushrooms
- Kulit popia
Cara Masak Resepi Popia Ayam Cendawan
Langkah 1
Tumis bawang sehingga layu sedikit, kemudian masukkan ayam hancur atau daging ayam dipotong kecik-kecil dan kacau sehingga ayam masak sepenuhnya
Langkah 2
Masukkan sosej dan kacau rata
Langkah 3
Masukkan carot dan kacau sekejab kemudian masukkan cendawan butang
Langkah 4
Masukkan cream of chicken @ cream of mushroom. Kalau rasa pekat, tambah air sedikit.
Langkah 5
Perasakan dengan lada hitam, lada sula dan sedikit garam serta gula. Inti popia sudah siap..
Langkah 6
Balutkan popia dengan inti yang telah siap dibuat. Kalau nak sedap, boleh letak cheesedale bagi penambah rasa lemak.
Langkah 7
Selepas siap dibalut, simpan di dalam peti ais sekejab supaya creamnya menjadi agak pekat..
Langkah 8
Panaskan minyak, goreng popia sehingga kekuningan. Siap untuk dihidangkan..
Selesai..
Sumber > klik sini
Video Masak Resepi Popia Ayam Cendawan
Semoga anda terhibur dan dapat belajari Resepi Popia Ayam Cendawan dengan awesome sekali..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan