Resepi Gulai Ayam Yang Lembut Dan Ringkas. Pergh, bila dapat makan nasi dengan gulai ayam yang panas bersama sambal lada dan timun batang. Memang sedap dan awesome..huhu. Pastinya ramai sahabat-sahabat yang pandai dalam resepi gulai ayam, kan. Ada ke yang tidak pandai memasaknya ? Jangan risau, di halaman ini saya cuba kongsikan panduan dan cara memasak resepi tersebut..
Resepi Gulai Ayam Yang Lembut Dan Ringkas
Penyediaan bahan untuk memasak resepi ini memang ringkas dan gerenti sedap..huhu. Itu pun kalau anda ikut resepi dengan betul. Jadi, antara bahannya adalah..
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam –potong
- 500 gm ubi kentang - potong
- 1 kiub ayam
- 4 tangkai cili merah
- 250 ml santan
- 750 ml air
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar
- 8 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 batang serai (hiris)
- 2 1/2 inc halia
- 1 1/2 inc kunyit hidup
- 2 sudu besar pes cili kering
Cara Masak Resepi Gulai Ayam
Langkah 1
Tumis bawang merah, bawang putih, batang serai, halia, kunyit hidup dan pes cili kering di atas api sederhana. Masak hingga naik bau.
Langkah 2
Masukkan kepingan ayam dan balik-balikkan. Renih selama 5 minit.
Langkah 3
Masukkan pati santan, kiub ayam dan air. Kacau hingga rata.
Langkah 4
Masukkan ubi kentang. Masak hingga ayam dan ubi empuk.
Langkah 5
Masukkan cili merah, garam dan gula secukup rasa. Renihkan hingga kuah sedikit pekat.
Langkah 6
Padamkan api
Selesai..
Sumber >klik sini
Video Masak Resepi Gulai Ayam
Semoga anda terhibur dan dapat belajari Resepi Gulai Ayam Yang Lembut dengan awesome sekali..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan