Resepi Udang Goreng Celup Tepung Ringkas Dan Ranggup.Bila ke Pantai Irama Bachok, Kelantan. Saya suka singgah di gerai-gerai berhampiran dengan pantai untuk menikmati udang celup tepung. Setiap kali pergi memang sah akan makan makanan itu. Rasa udangnya yang ranggup memang membuatkan saya terliur..huhu. Jadi, saya pun cuba membuat resepinya dirumah dan rasanya boleh tahan sedap..hehe..
Untuk anda yang membuat resepi udang celup tepung ini. Saya sediakan resepi tersebut dilaman ini..
Resepi Udang Goreng Celup Tepung Ringkas Dan Ranggup (Gambar Hiasan) |
Resepi Udang Goreng Celup Tepung Ringkas Dan Ranggup
Penyediaan bahan untuk memasak resepi ini memang ringkas dan gerenti sedap..huhu. Itu pun kalau anda ikut resepi dengan betul. Jadi, antara bahannya adalah..
Bahan-bahan
- 20 ekor udang
- 80 gram tepung gandum
- 100 ml air
- 1 sudu kecil baking powder
- Sedikit garam
- Sedikit kunyit
Cara Membuat Resepi Udang Goreng Celup Tepung
Langkah 1
Masukkan tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk
Langkah 2
Masukkan air dan kacau rata supaya tidak berketul
Langkah 3
Biarkan selama 30 minit sebelum digunakan.
Langkah 4
Udang di bersihkan. Buang kulit, tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya
Langkah 5
Keringkan udang dengan kitchen tissue.
Langkah 6
Panaskan minyak
Langkah 7
Pegang bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung
Langkah 8
Masukkan ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan
Langkah 9
Angkat dan toskan
Langkah 10
Siap dan boleh dihidangkan bersama sos cili.
Selesai..
Sumber > klik sini
Video Resepi Udang Goreng Celup Tepung
Semoga anda terhibur dan dapat belajari Resepi Udang Goreng Celup Tepung dengan awesome sekali..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan