Aneka Pilihan Resepi Menarik Di Sini

Selasa, 16 Januari 2018

Resepi Udang Goreng Celup Tepung Ringkas Dan Ranggup


Resepi Udang Goreng Celup Tepung Ringkas Dan Ranggup.Bila ke Pantai Irama Bachok, Kelantan. Saya suka singgah di gerai-gerai berhampiran dengan pantai untuk menikmati udang celup tepung. Setiap kali pergi memang sah akan makan makanan itu. Rasa udangnya yang ranggup memang membuatkan saya terliur..huhu. Jadi, saya pun cuba membuat resepinya dirumah dan rasanya boleh tahan sedap..hehe..

Untuk anda yang membuat resepi udang celup tepung ini. Saya sediakan resepi tersebut dilaman ini..
Resepi Udang Goreng Celup Tepung Ringkas Dan Ranggup
Resepi Udang Goreng Celup Tepung Ringkas Dan Ranggup (Gambar Hiasan)

Resepi Udang Goreng Celup Tepung Ringkas Dan Ranggup


Penyediaan bahan untuk memasak resepi ini memang ringkas dan gerenti sedap..huhu. Itu pun kalau anda ikut resepi dengan betul. Jadi, antara bahannya adalah..

Bahan-bahan
  • 20 ekor udang
  • 80 gram tepung gandum
  • 100 ml air
  • 1 sudu kecil baking powder
  • Sedikit garam
  • Sedikit kunyit


Cara Membuat Resepi Udang Goreng Celup Tepung


Langkah 1
Masukkan tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk

Langkah 2
Masukkan air dan kacau rata supaya tidak berketul

Langkah 3
Biarkan selama 30 minit sebelum digunakan.

Langkah 4
Udang di bersihkan. Buang kulit, tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya

Langkah 5
Keringkan udang dengan kitchen tissue.

Langkah 6
Panaskan minyak

Langkah 7
Pegang bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung

Langkah 8

Masukkan ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan

Langkah 9
Angkat dan toskan

Langkah 10
Siap dan boleh dihidangkan bersama sos cili.


Selesai..

Sumber > klik sini

Video Resepi Udang Goreng Celup Tepung
 

Semoga anda terhibur dan dapat belajari Resepi Udang Goreng Celup Tepung dengan awesome sekali..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan